Dobrodošli


Dobrodošli na blog koji su stvorili članovi UTLOSS-a (Udruženje tumača za lica oštećenog sluha Srbije)

недеља, 22. август 2010.

Na Zvezdari šalter za osobe oštećenog sluha

AUTOR: B. R.

Svakog ponedeljka od 9 do 16 casova u salter saliGradske opstine Palilula i svakog utorka od 9 do 17 časova, na šalteru 1 u šalter sali Gradske opštine Zvezdara dežura tumač za osobe oštećenog sluha. Usluge prevoda posredstvom znakovnog jezika pružaju Dijana Dukić i Julijana Miško, predstavnice Udruženja tumača za osobe oštećenog sluha Srbije.

Tokom dva meseca rada ovog šaltera usluge tumača zatražile su 63 osobe oštećenog sluha ne samo sa Zvezdare, već i sa Novog Beograda, Vračara, Rakovice, iz Nove Pazove... Zakazivanje kod lekara, razgovor za posao, razgovor u Zavodu za zapošljavanje i usluge besplatne pravne pomoći zatražilo je 38 osoba oštećenog sluha sa opštine Zvezdara. Posredstvom ovog uslužnog servisa jedna osoba oštećenog sluha je i zaposlena.

Tumači u GO Zvezdara kao pomoć svim gluvim i nagluvim osobama pružaju usluge pomoći pri dobijanju potrebne dokumentacije (državljanstvo, krštenice, potvrde , uverenja), pomoći u Upravi prihoda pri dobijanju potrebne dokumentacije: uverenja o porezu na imovinu, uverenja da ne duguju porez i dr. Osim navedenih potreba osobe sa oštećenim sluhom se javljaju za prikupljanje dokumentacije za socijalne stanove, za prikupljanje dokumentacije za ostvarivanje prava na socijalnu pomoć, za overu dokumentacije i dobijanje izvoda iz matičnih knjiga... Osobe sa oštećenim sluhom mogu, osim pomoći prilikom dežurstva utorkom u šalter sali GO Zvezdara, da zakazuju rad sa tumačem i u institucijama zdravstvene zaštite, MUP-u, bankama, organima pravosuđa, kao i svim drugim situacijama u kojima im je potrebna pomoć prilikom rešavanja svakodnevnih potreba.