Dobrodošli


Dobrodošli na blog koji su stvorili članovi UTLOSS-a (Udruženje tumača za lica oštećenog sluha Srbije)

среда, 8. септембар 2010.

STUDIJSKO PUTOVANJE NAJUSPEŠNIJIH UČENIKA I STUDENATA - OSOBA SA INVALIDITETOM 2010. GODINE

Danica Perović, prevodilac za znakovni jezik

član Udruženja tumača za lica oštećenog sluha Srbije

Kao jedan od pratilaca mladih učesnika putovanja po Evropi, za 11 dana druženja sa njima shvatila sam da su duhovitost, obrazovanost, lepo vaspitanje i entuzijazam ono što ih izdvaja od drugih, a ne nemogućnost da čuju, vide ili nesmetano hodaju.

Bilo je divno obići evropske gradove poput Pariza, Minhena, Beča i Budimpešte, ali je još lepše bilo osetiti zadovoljstvo svih nas što smo posle dugo vremena imali prilike da uživo vidimo građevine i umetnička dela o kojima smo učili.

Dobra strana celog putovanja ogledala se i u raspolaganju sopstvenim prevozom, ali bi raspoloženje grupe bilo još lepše da je vozilo bilo prostranije i bolje prilagođeno učesnicima.

Moja zapažanja su pre svega vezana za mlade oštećenog sluha sa kojima sam najviše sarađivala i pokušala da im što više približim podatke o mestima koja smo posetili. U Parizu smo otišli u Nacionalno udruženje gluvih Francuske i devojke oštećenog sluha iz grupe su bile oduševljene što su naučile osnovne pojmove francuskog znakovnog jezika. Kasnije su to mogle i da primene, uz korišćenje srpskog znakovnog jezika, u komunikaciji sa mladim Francuzima, takođe oštećenog sluha. U spontanom, neformalnom razgovoru, uz dosta pantomime, one su rekle ko su, odakle dolaze, čime su stigle, na šta su sagovornici pozitivno odreagovali i poželeli nam uspešan put.

Da je putovanje zaista bilo zanimljivo i uspešno potvrđuje činjenica da su svi učesnici, pored ogromnog napora i česte neispavanosti, poželeli da opet dožive nešto slično, a jednog dana i u svojoj zemlji dobiju olakšice, kao npr. u snalaženju na ulici i lakšem pristupu javnim i kulturnim institucijama.

Beograd, avgust 2010. godine